2 juni 2013

Plommon, Prunus domestica 'Sinikka'


Får jag lov att presentera vårt nyinköpta plommonträd som shoppades på Rydlinge Plantskola. Någonstans i fantasin drömmer jag om en fruktlund. Kanske är detta början på den?

 'Sinikka' är i alla fall en finsk sort som inte blir så stort. Trädkronan kommer att bli rund och förhoppningsvis bjuda på små runda blåa plommon med ett gulbrunt fruktkött någon gång under slutet på augusti eller början på september. Det sägs att det ska vara en av de bästa sorterna för nordliga lägen då det mognar ganska tidigt. 'Sinikka' ska också bli bördigt fort  - längtar redan efter att sätta tänderna i det första plommonet.

Smaken ska vara ganska söt och aromatisk. Frukterna ska inte falla av eller spricka, vilket ju är ett plus. Trädet ska också vara självfertilt och en bra pollineringssort, vilket ju kan vara en fördel om man bor lite på vischan som vi.

Bra att komma ihåg är att plommon nästan inte behöver beskäras. Precis som björk, lönn och körsbär ska plommon beskäras under JAS. Annars är det visst lätt hänt att trädet råkar ut för gummiflöde om det beskärs på våren. Hoppas att jag kommer ihåg detta.

Varma sommarhälsningar! 

2 kommentarer:

 1. Härligt med plommon och så gott.
  Men här sitter jag och nästan dreglar över dina fina tulpanbilder från förra inlägget. Den där Salomon var ju fantastisk. Urnygg mot den faluröda väggen. Underbar bild.

  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir över att du dreglar! =D

   Salmon impression kan jag gärna tänka mig fler av. Tror att den bara kan bli vackrare med tiden. Just nu syns inte den lila mitten riktigt. Vågar nog lova fler bilder.

   Camilla

   Radera