20 maj 2013

Ullungrönn, Sorbus 'Dodong'

 
Igår besökte jag och sambon Rydlinge Plantskola för att köpa hem två träd och en del perenner. Som stöd hade jag med mig en inköpslista. För att inte frestas att köpa hem något som inte stod på listan utrustade jag mig med en kundkärra - och mentala skygglappar. Snabbt in genom grindarna. Snabbt ut. Funkade till min förvåning. Fast så mycket till inspiration blev det inte.

Det ena trädet blev en ullungrönn 'Dodong'. Den har vi spanat på länge. Hade det inte varit för att det regnade så i höstas så hade den redan varit planterad.

'Dodong' är en medelstor rönn som blir ungefär 8 till 10 meter hög och 6 till 8 meter brett. Vi föll för att den ska vara mycket vindtålig och för de stora bladen med en intensiv höstfärg som kan vara 20 till 30 cm långa när trädet är ungt.  Ett annat plus är blomningen med stora gulvita klasar och för att den kommer att ge fåglarna mat.

Jag hoppas att vi gett den de bästa förutsättningarna med upphöjd bädd, inte full sol och bra dränering fast med fuktig jord. Till hösten blir det till att sätta rejäla gnagskydd då haren visst ska tycka att 'Dodong' är riktigt smaskens.

Hjärtligt välkommen 'Dodong'! Inom kort kommer en presentation av det andra trädet.
Tills dess njut av det gröna sköna!

2 kommentarer:

 1. Höstfärgen är helt fantastisk. Bra köp. :-)

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra! Gillar den redan. Lövutsprickningen bådar gott.

   Ha det!

   Radera