25 januari 2013

Vad händer i Vägrabatten 2013?


28 juni 2012 - favvotulpanen 'Ronaldo'
2 juli8 juli
8 juli


För 3,5 år sedan började Vägrabatten (väldans oglamoröst namn) att ta form längs med landsvägen efter att ett ormbo av ogräs, rosenbuske, rutten rönn och deformerad lärk tagits bort. I höstas blev den lite längre. Här kommer några tankar om hur rabatten till sommaren ska struktureras och hur växtvalet ska minimeras. Ja, och kompletteras.

I den äldre delen skulle jag vilja gräva upp och krympa på flocknävan som tagit över rätt rejält och istället plantera fler klippstånds och fler exemplar av hostan som redan finns där. Skulle också vilja plantera fler dagöga 'Summer nights'. Sen måste nog samlingen av sippor delas upp på något sätt. Skulle vilja ha en, eller möjligen två, sorter kvar. Skulle också vilja bredda rabatten åt lite olika håll.

De svarta kryssen på bilden är sånt som ska bort. Nejlikrot, mörkbladig smällspirea och stjärnflocka - bye bye. Här kommer sambon och lägger sig i. "Det här har vi inte diskuterat. Vem är det som har grävt egentligen?" Tur att glimten finns i hans ögon och att tonen är långt ifrån allvarlig. En minerad trädgårdsfröken är inte att leka med. =D

I den nyare delen har jag planterat ungefär samma perenner som i den på bilden. Det finns dock några hål som ska fyllas på med klippstånds, dagöga, kirgislök, kungsängsliljor och vitsippor.

Vägrabatten hoppas jag ska få kanter av något slag och så ett staket som bakgrund. Sambon hoppas på en gärdesgård. Mindre insyn vs mer insyn. Undrar vem som hoppas i onödan? Spänningen är olidlig.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar