5 januari 2013

Årets grönsaker i köksträdgården


Årets grönsaker blir på ett ungefär samma som ifjol. Fast den lilafärgade sockerärten 'Shiraz' ska få hänga med sockerärten 'Märta' från Impecta, som ska ha vackert ljusgula baljor. Förutom att 'Märta' är ett kulturarv så kommer nog de där sockerärterna att synas bra mot sitt bladverk för en latmask som jag.
Kommer nog också att odla 'Gigante Svizzero' i år igen. Trots att den gömmer sina bladverksgröna baljor.   

På salladsfronten blir det favorit i repris. Plocksalladen 'Red salad bowl' ska få ligga på tallriken tillsammans med miniplocksallaten 'Baby Leaf' och sallatmixen 'Bright and Spicy'.

Mixar, ja, det finns det fler av i min plåtlåda. I somras satte jag en eller om det var två ynka rader av moroten 'Carrot Rainbow Mixed'. De blev i princip begravda under zucchinin 'Nimba'. I år ska jag inte göra samma misstag. En annan mix som hjärtat klappar för är mangolden 'Bright Lights', som ifjol dock inte var någon hit. För mycket regn eller så hade jag helt enkelt för lite kräm i jorden. Året innan var de dock hur fina som helst, mätt i en nybörjares ögon. I år blir det ny jord och dynga.

I fjol odlade vi potatis och lök på en bråkdel av åkern nedanför huset. I år blir det nog inte av. Dels för att tiden inte riktigt räcker till och dels för att lagringsmöjligheterna inte är de bästa. Sambon drömmer fortfarande om en liten miniskog av solrosor. Så det kan bli det istället.  

Ser faktiskt att det bara är fyra frön kvar av 'Nimba'. Inte bra. Kan det hänga en beställning, som jag har glömt bort, i cyberspacen? Undrar om det inte kan finnas en och annan vit, chokladlilafärgad goluktande luktärt i den beställningen också. Bäst att kolla läget innan det är dags att presentera årets nya perennfröer.

Till nästa gång - ha det bäst!

3 kommentarer:

 1. Olala..vilka underbara bilder.
  man blir lite småsugen nu :)
  å missa nu inte...

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  de e kul att vara med :)
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Det var en köksträdgård helt i min smak, det! Flera av mina favoriter. ;) Klart du ska satsa på Coral Reef. Det är en riktig snygging. Den är ljust rosa skulle jag säga men det finns ändå en liten dragning år korall eller aprikos. Men som sagt - jag räknar den som rosa.
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. härliga bilder du bjuder på. Ja, nu är det dags att se över fröförrådet här hemma; härligt!

  SvaraRadera