31 maj 2013

Glad som ett barnkalas

  

  

Favoriten Ligularia dentata 'Desdemona'

 

Ikväll när jag svängde in på uppfarten så började det bubbla i kroppen. Du vet det där trädgårdspirret när du ser att något har hänt sen sist. Pussade stackars sambon i all hast för att sen kasta mig ut och hälsa nya utslagna tulpaner. Trampade på någon brännässla med mina bara fötter, men vad gör det när man är glad som ett barnkalas. Absolut ingenting. Nada. Nothing. Blev myggbiten som f-n när kameran kom fram. Fortfarande glad.

Sambon blev smått tvingad att hänga med. Åh, titta här! Åh, titta där! Åh, kolla! Men kolla då! Tihi. Kanske jag ska gå med i någon trädgårdsförening?! Som avlastning. Haha. Eller någon grupp för avvänjning?

Tvåfärgade 'Gavota' var ju först ut på banan. Tätt följd av vitaktiga 'Maureen'. Nu hade också 'Queen of Night' slagit ut. Den här kombinationen kom ju till av en slump. I höstas blev ju inte den nya rabatten vid sommarstugan klar som det var tänkt. Omplanering. Tjopp, tjopp så åkte 85 lökar ner lite spontant.

Tror banne mig att det kommer att åka ner ännu fler 'GaMauQueen' i höst. Drama queen. Nu ska jag försöka sova. Tror att det kommer att gå sisådär. Undrar om jag redan nu ska stoppa ner typ pinnar på de ställen där det behövs påfyllning? Ja, just ja. S-o-v-a.

Och nej, jag är inte färdig med att visa tulpaner. Än.

Kram.

30 maj 2013

Kompisar i kruka


Nu lämnar jag tulpanerna för en stund. Det finns ju annat också. Som du kanske märkt har jag snöat in på rödbladiga växter eller växter med rödsvarta detaljer. Förutom tulpaner, vitsippor, hostor och ligularia och...

Den japanska lönnen, Acer palmatum 'Atropurpureum', övervintrade jag i svärmors källare och faktiskt den klarade sig. Lite tråkigt att den bara klarar sig till zon 3 och att jag var för snabb med att ställa ut den nu i vår. Topparna ser ledsna ut. Så skärpning till nästa vår!
Hade jag bott längre söderut hade det här lilla trädet/busken på 2-3 meter direkt fått ett hem i någon halvskuggig rabatt. Var så säker.

Tycker att det funkar bra med att blanda perenner och annueller i kruka. Alunrot av okänd sort samsas här med minipenséer. När penséerna blir rangliga är de bara att byta ut mot något annat. Oklart vad det blir än så länge.

I nästa inlägg ligger nog fokuset på tulpaner. Igen. 

Ha det!

29 maj 2013

Pionblommande tulpan 'La Belle Epoque'


Rosa. Aprikos. Seipa. Allt på samma gång. Vad som inte syns här är att den fluffiga dubbla har rödbladig alunrot och gråbladig kantnepeta kring sina ben. En ensam svartskimrande 'Paul Scherer' gör 'La Belle Epoque' sällskap.

Ska nog ta och spinna vidare på det färgtemat till hösten. En försiktig liten påse kan gärna få bli en hel drös. Läste någonstans att 7-9 lökar per 30 cm2 är lagom samt att dead-heada och vattna med flytande gödsel varje vecka i en månads tid efter att blomningen är över. Fram till nu har jag dead-headat och tillfört benmjöl hela säsongen. Någon som har något annat framgångsrecept?

Just nu skulle jag vilja vara ledig och lapa svartvinbladssaft i skuggan och njuta av tulpanerna medan de fortfarande blommar. Fast ikväll hoppas jag ta mig iväg på öppen trädgårdsvisning och spana och oh!-a över någon annans tulpaner.

Kram.

28 maj 2013

Nästan så det gör ont


  

Tulpanerna har kickat igång så det nästan gör ont i bröstet. 'Salmon Impression' och 'Pink Impression' är gigantiska. Inte mig emot. 'Maroon' skäms då verkligen inte för att visa upp sig. Verkar vara en riktig primadonna. Inte mig emot.

Det här kan bli en lång följetong är jag rädd. Så är du allergisk mot tulpaner så blir det ett hårt liv framöver.

Mer tulpaner till folket!

26 maj 2013

Morgondagens best in show


Kära maj. Vilken vecka! Idel solsken. Kungsängliljorna har vecklat ut sina rutor. Här pågår det arbete. Måla, måla, måla. Många varv blir det. Vill få det färdigt. Nu. Tulpanerna är precis lika otåliga som jag. I morgon slår de nog ut. Vårärten likaså. Är det Mors dag så är det. 

Kram.

21 maj 2013

Så ge mig en hammare och lite spik

Källa Flores Elvira, http://flores-elvira.blogspot.se/

Källa Evigglade, http://evigglade.blogspot.se
I helgen har det stökats i trädgården. Utemöblerna och bron har skurats med citronsåpa. Vilken doft när citronsåpan blir uppvärmd av den efterlängtade solen och värmen. Uhm, daa!

Vi har också kommit igång med en fyrkantig låda till köksträdgården. Inspirationen är hämtad från Evigglade som har en alldeles fantastisk trädgård i Danmark. Har velat fram och tillbaka. Röd eller svart? Svart eller röd? Svart eller grå? Men igår så handlade vi svart färg. Som så många andra. ;)

Pallkragarna kommer också att bli svarta med en fin kant runt om. Här har jag blivit inspirerad av Flores Elviras danska och underbara lilla köksträdgård som har de finaste av pallkragar. Så snyggt!

So long!

20 maj 2013

Ullungrönn, Sorbus 'Dodong'

 
Igår besökte jag och sambon Rydlinge Plantskola för att köpa hem två träd och en del perenner. Som stöd hade jag med mig en inköpslista. För att inte frestas att köpa hem något som inte stod på listan utrustade jag mig med en kundkärra - och mentala skygglappar. Snabbt in genom grindarna. Snabbt ut. Funkade till min förvåning. Fast så mycket till inspiration blev det inte.

Det ena trädet blev en ullungrönn 'Dodong'. Den har vi spanat på länge. Hade det inte varit för att det regnade så i höstas så hade den redan varit planterad.

'Dodong' är en medelstor rönn som blir ungefär 8 till 10 meter hög och 6 till 8 meter brett. Vi föll för att den ska vara mycket vindtålig och för de stora bladen med en intensiv höstfärg som kan vara 20 till 30 cm långa när trädet är ungt.  Ett annat plus är blomningen med stora gulvita klasar och för att den kommer att ge fåglarna mat.

Jag hoppas att vi gett den de bästa förutsättningarna med upphöjd bädd, inte full sol och bra dränering fast med fuktig jord. Till hösten blir det till att sätta rejäla gnagskydd då haren visst ska tycka att 'Dodong' är riktigt smaskens.

Hjärtligt välkommen 'Dodong'! Inom kort kommer en presentation av det andra trädet.
Tills dess njut av det gröna sköna!

15 maj 2013

Minnesstund


Ikväll var en sån kväll när jag stannade upp och tog in det lilla i allt det stora. Fick ett lugn av titta och förundras över det som nu händer i trädgården.

En fd arbetskamrat, och trädgårdsmänniska, har grävt sina sista gropar, planterat sina sista träd och skördat sina sista kinesiska gurkor. Ofattbart. Och alldeles för tidigt. Saknad.

13 maj 2013

Spring greenI helgen som var räfsade vi ihop det värsta framför huset. Sen kom regnet som förvandlade gräsmattan från gråbeige och glåmig till försiktigt vårfräsch. Lite som en själv. =)

Rabarbern bubblar upp ur jorden, medan krokusarna börjar ha gjort sitt. Scillan och minipåskliljorna har börjat slå ut. Vårärtens kikar rangligt upp ur jorden. Oooh. Såg de första svalorna idag. Fast någon värme är det knappast i luften. Riktigt kyligt. Brrr.

Har upptäckt en tulpan med snygga kanter. Måste dock kika i arkivet för att komma ihåg vad den heter. Att det ska vara så svårt.

I sålådorna är det ganska mycket pannkaka. Lyckades att få det mesta att gro. Sen gick något snett. Det började med tomaterna. Sedan spred det sig vidare till några andra lådor. Måste nog erkänna att det ibland har varit ömsom öken och översvämning. Plus att jag haft annat för mig än att skola ut. Usch.

Luktärtorna har grott väldigt ojämnt. 'April in Paris' har grott hundraprocentigt, andra har inte grott alls och en del bara tjugo procent. Urk. Skyndade mig att så fler. Fast chilisarna blommar.

Oj, dags att sova! Tjing!

2 maj 2013

Sakta, men säkertFörsta och andra dagen av maj månad har bjudit på ömsom vin ömsom vatten. Ibland solsken. Ibland hagel. Någonstans där mitt emellan har jag ytterst försiktigt rensat i rabatterna. Ganska ofta har jag lyft på täcket och funnit mask som slingrat in sig i lövverket. Då har jag lagt tillbaka täcket och så smått bett om ursäkt. Vill ju inte gärna att de små hjältarna ska gå ut i strejk.

Nu är jag också rätt säker på att kungsängsliljorna har fröat av sig. Glädje. Små grässtrån i mängder som sträcker sig upp ur platta droppformade frön. I höst ska jag sprida ut frön i utkanten av gräsmattan och sätta fler krokusar. Tror det blir fler 'Prins Claus' och fler 'Pickwick'. Eventuellt ska de få sällskap av vita vårstjärnor och mörklila krokusar. Har sett kombinationen vita, lila krokusar med blålila vårstjärnor när jag väntat på bussen i björkarnas stad. Säger bara mmmm.


Men det är till hösten. Nu är det v-å-r. V-Å-R.