22 mars 2012

Vårruset

Nu spritter det i kroppen av vår. Koltrasten sjunger sin morgon- och kvällssång, sångsvanarna flyger till och från öppet vatten, vårjackan på, mössan av och jag överdoserar med trädgårdstidningar. Ja, varje trädgårdstidning visslar uppmanande på mig så snart tidningshyllan passeras i affären. Har jag karaktär? Inte då. Just nu är jag helt övertygad om att lycka kan köpas för pengar.

18 mars 2012

Chilipeppar ´Lemon drop´ och dvärgbasilika

Tatatataaa, de första fröna är i jorden! Så skönt att äntligen få känna jord mellan fingrarna och att få jordlukt i näsan. Begagnade lunchlådor får agera växthus åt dvärgbasilika och chilipeppar. Chilin kommer från Jennys frön och sånt.

Ibland är det en fördel att vara lat och inte orka göra egna lunchlådor och istället köpa en sallad. Av döma av lådantalet har latmasken visst slagit till mer än en gång.

Hoppsan.

Söndagkväll...

... i soffan tillsammans med bästa hönsboken, det nya numret av Allt om Trädgård och de bästa värmefiltarna- labradorerna. Diskberget är nollat, dammråttorna har försvunnit in i det svarta hålet och nu finns det inga måsten. Eller jo. De där basilika- och kirgislöksfröna vill komma i jorden. Blötlade kirgislöksnissarna helt ovetenskapligt för någon dag sedan för tanken var ju att de skulle ner i jorden omedelbums. Eller i alla fall inom ett dygn. Men ibland står det en influensa part II i vägen. Tycker nog att det ser ut som om vissa av fröna har spruckit upp lite. Fast det kanske är mögel? ;)

7 mars 2012

Tulpaner, tulpaner och tulpaner

I somras stod den svarta tulpanen Ronaldo i givakt i rabatten. Vid solnedgång och i motsol var den helt underbar. Jag pjåskade med benmjöl och tog bort det som skulle bort. Nu står hoppet om att jorden är den rätta och att benmjölet myllades ner i god tid. I höstas gick jag bananas. Beställde hem nittiotalet lökar. Inte enbart tulpaner, utan även krokusar och kungsängsliljor. Väntade naturligtvis för länge med planteringen. Till sist stod jag där en söndag i ösande regn som blåste horisontellt och exponerade ryggslutet i en för kort jacka. Naturligtvis förbannades idén om lökantalet. Så här i vårvintertid har alla kroppsdelar tagit igen sig. Inklusive huvudet. Det är numera helt inställt på att göra om samma sak i år igen. Känns det igen? De planterade tulpanerna var i färgerna orange - en liljeblommande och så Princess Irene - svart, lila och cerise. Den nyplanterade gulbarkiga näverhäggen och den röda smällspirean kommer att stå i bakgrunden med flocknäva som bas. Med eller utan Ronaldo. Vilken är din bästa kombination?

6 mars 2012

Trädgårdpassion - en kärleksförklaring i fyra akter

Googlade Blodört, Sanguinaria canadensis, och efter lite klickande här och där hamnade jag hos A Gentlemans Garden i Stockholmsområdet. Gick in i bildgalleriet och klickade på april 2010. Hoppades på en och annan krokus.

Möttes av vita krokusar i tusental. Vilken oerhörd massverkan. Hakan föll ner till naveln och där blev den liggande. Hoppas verkligen att jag någon gång kommer mig dit. Till mina trädgårdsintresserade vänner i Stockholmsområdet: Go, go, go!

Själv blir det kanske boken Trädgårdspassion – en kärleksförklaring i fyra akter.

5 mars 2012

Kackel



Tänk att få plocka nyvärpta ägg från sina egna höns. Tanken är väldigt lockande. Blivande sambon och trädgårdskompanjonen är inte helt ovan höns och kalkoner.

Den här stadslollan behöver dock mer på fötterna än enbart gummistövlar och raggsockor. Boken i det förra inlägget fick därför sällskap av Höns: raser, skötsel, uppfödning av Karin Neuschütz och Kristina Odén.

Den njutbara trädgården

Ikväll såg jag det första avsnittet av Den njutbara trädgården på SVT Play. Ett program helt i min smak. Det ena ledde till det andra och vips så var boken Slow gardening av Alys Fowler beställd. Mäh.

Sippfeber!



Någonstans där långt under vårvintersnön sover förhoppningsvis sipporna sin skönhetssömn. Vad jag längtar efter att få se dem igen! Fast vilka är inköpta och planterade?

Vitsipporna Anemone nemorosa "Pink Delight", "Vestal", "Robinsoniana", "Green Fingers" är jag rätt säker på. Men något säger mig att det kan ha slunkit ner en Anemone nemorosa "Blue Eyes" i inköpskassen på någon trädgårdsmarknad i höstas. Bara liksom av en händelse.

Svavelsippan Anemone x lipsiensis vet jag med säkerhet att den är planterad. Till och med var. Med de andra är det lite sisådär med planteringsställena. Den avblåsta gulbarkiga näverhäggen som vi var tvungna att slita upp i höstas kan ha orsakat en soppa av alla sippor.

Bara att vänta och se vad våren för med sig. I väntans tider kanske frestelsen av en kaukasisk narcissanemon Anemone fasciculata blir för stor. Mycket möjligt. Det är massor med snö kvar.

4 mars 2012